Sayfalar

Çizim I



  Dersini ayrı bir başlıkta topladım bu dersle ilgili resimler ve ya pratik yönleri buradan açıklayacağım. Eğer sizi istek sorularınız olursa o yönde bilgi'de paylaşacağım.



O ÖLÜMCÜL ÇİZİM

Evet gel gelelim çizim dersine her yeni başlayan makina mühendisi adayı öğrencinin korkulu rüyası olmuştu şüphesiz. Bunun esas kahramanı ödev vermeyip derslere girmeyerek kala üst sınıf öğrencilerinin abartması veya derse girdiğinizde saygı değer Hocalarımızın katı duruşu ve şakaylada karışık olsa (daha 7 olur 8 olur biz usanmıyoruz vb.) gibi yorumlarıdır.(KTÜ için geçerli :) ) Aslında o kadar korkulacak bir şey yok dersi sevmeyip zevk almadığınız taktirde saatlerce ödev çizimiydi derse gir 4 saat falan bunlar ölüm gibi gelmeye başlar o yüzden dersi seveceksin arkadaş başka çare yok!. Dersi bırakayım seneye geçerim olayrana gelince seneye o ders 4saat çekilmez . Neyse biz konuya girelim siz çizim hakkındaki hurafelere inanmayın Hocalarımızda aslında baldan tatlıdır hocaların ustunde durdukları özel yerlere dikkat edin acayip puanınız kırılır. Söyleki derste hoca illaki size söyler  bildiğiniz gibi hata yaptığınız ve bunu sildiğinizde ortaya kotü bir görüntü çıkar bu nedenle önce bastırmadan ince çizgiyle teğet ve çember vb. gibi elemanları çizip daha sonra üstünden kalı la geçme olayı aslında işe yarar bir taktiktir fakat bunları sınavlarda uyguladığınız vakit çok büyük zaman kaybı  bunları ödev veya kendinizi alıştırmada uygulayın derim ben size daha sonra direkt zaten hata oranını düşürüp başlayın sınavda kalın ile çizmeye şimdi ölçü ve ok şablonuna gelince bunları kendimiz yapmak zporunda kalıyoruz onun için ben ilk sigara kartonu ille yaptım fakat daha sonra aslında daha faydalı şeffaf  A4 büyüklüğünde plastik bir malzeme satıyo kırtasiyeci abilerimiz ondan alarak 2 çeşit okumuzu 1) ölçü için 2) kesit oku bunları maket bıçağı ile kesip şablonu oluşturuyoruz onuda pergel kutusuna koyun kaybolmasın tavsiyem  daha sonra T cetvelı ve diğer cetvellerin rakamlarını bantlayın sonra o rakamların murekkebi çiziminizi batırır yazık olur. Birde silerken daha keskin kusursuz silmek için silginizi maket bıçağı ile kesin silmek istediğiniz ince noktaları daha keskın alabilesiniz. Ayriyetten sınava hesap makinesi ile gidebilirsiniz ölçü çıkarıp kağıt üzerine şekilleri nasıl aralıklarla çizeceğinizi belirlersiniz yoksa şeklin yarısı sığmayınca tekrar sıfırdan çizmek moral bozar.Pergel olayına geldiğimde bazı alınan pergellerin ucu bükülebilir durmdadır onları bantlayın normal çizim yaparken oynayabiliyor sonra şekliniz boş yere yamuk çıkmasın zaman kaybetmeyin .

Benim Söyleyeceklerim Şimdilik bu kadar eğer sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım eski çizimleri ödev çizimlerini ve kitaptan çıkardığım çizimleride paylaşacağım.
Hepinize kolay gelsin arkadaşlar





Evet bahsettiğim örnek çizimler


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder